Pass og Visum
 

Pass og visum

Alle som skal ut å reise må ha gyldig pass, også spedbarn. Kontroller at passet er gyldig under hele reisen. For de aller fleste land utenfor Schengen skal passet være gyldig i minst 6 måneder etter planlagt hjemkomst. Du er selv ansvarlig for å sjekke at passet ditt har riktig gyldighet i forhold til det landet du skal besøke. Ingen sider i passet må på noen måte være skadet; et pass som er ødelagt er ikke gyldig.


Obs! Pass er eneste gyldige legitimasjon for norske statsborgere på reise – også i Schengen-området – og må fremvises ved innsjekking på fly og hotell, ved bruk av banktjenester med mer. Vi anbefaler derfor at du alltid har med deg pass når du reiser ut av Norge. For ytterligere informasjon om pass, kontakt politiet i din kommune.

 
 

Viktig informasjon

World Visitor er ikke ansvarlig for følgene av at reisende ikke har gyldig pass eller visum. Det kreves visum for innreise til visse land, og det er den reisendes ansvar å sørge for å ha gyldig visum, se paragraf 7.2 i reisevilkårene. Søknad om visum håndteres av det enkelte lands ambassade/konsulat.


Nedenfor gir vi et sammendrag av de kravene som gjelder for World Visitors aktuelle reisemål. Informasjonen gjelder kun for reiselengder presentert i World Visitors program. Obs! Vi tar forbehold om endringer og henviser til det enkelte lands ambassade/konsulat og til Utenriksdepartementets reiseinformasjon.


For deg som ikke er norsk statsborger

All informasjon på denne siden gjelder norske statsborgere som er født i Norge. Reisende som ikke er norske statsborgere, reisende med norsk fremmedpass og norske statsborgere som er født under en annen nasjonalitet må selv undersøke passreglene og om de trenger visum og sørge for å ha gyldig innreisetillatelse til landet de skal besøkes. Det søkes om visum/ innreisetillatelse til det enkelte lands ambassade/konsulat.

 
 

Cruise/elvecruise

Skal du reise på cruise eller elvecruise må passet alltid være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst, uavhengig av reiserute og/eller cruiseselskap.


 
 

Vi anbefaler at visum søkes i god tid før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle endringer i informasjonen nedenfor.

Pass- og visumsbestemmelser kan endres på kort varsel. Vi er pliktige til å informere kundene om slike forhold. Det gjør vi ved å henvise deg til det enkelte lands internettsider hvor du kan du se hvilke pass- og visumsbestemmelser som den aktuelle ambassade har lagt ut informasjon om. Vi anbefaler også at du sjekker UDs reiseinformasjon. Her finner du reiseråd og annen viktig og praktisk informasjon.

Bosnia-Hercegovina

Visum kreves ikke. Passet bør være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Frankrike

Visum kreves ikke.

Hellas

Visum kreves ikke.

Italia

Visum kreves ikke.

Kroatia

Visum kreves ikke.

Kypros

Visum kreves ikke.

Montenegro

Visum kreves ikke for reiser inntil 90 dager. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Sør-Afrika

Visum kreves ikke. Passet må være gyldig i 3 måneder etter hjemreise. Passet må inneholde minst to blanke sider for hver inn-/utreise.
Fra 1. juni 2015 kreves det fødselsattest med apostille for alle barn under 18 år uansett nasjonalitet ved reiser til og fra Sør-Afrika. Apostillestempel kan du få hos Fylkesmannen.
Sør-Afrikas ambassade for mer informasjon: tlf. 23 27 32 20.

Tsjekkia

Visum kreves ikke.

Tyrkia

Visum kreves. Visumet koster 20 USD (med forbehold om endringer) og må bestilles på forhånd. Du kjøper det elektronisk via denne linken (kun for norske statsborgere). Visumet kan kjøpes fra 90 dager før avreise og frem til avreise. OBS! Husk å skrive ut visumet og ta det med deg på reisen!
Visumet er gyldig for et opphold på inntil 90 dager. Reisende med norsk pass får et såkalt «multiple entry» visum for 3 måneder (90 dager) i løpet av en 6 måneders periode. Dvs. at de 90 dagene kan benyttes til ulike tider, dvs. at man kan forlate og ankomme Tyrkia flere ganger så lenge man ikke overskrider de 90 dagene visumet er gyldig for. Nytt visum for 3 måneder (90 dager) kan først fås når visumet er gått ut 6 måneder etter første innreisedato.
Det må være minst én tom side i passet ved innreise. Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemreise.
Skal du oppholde deg i Tyrkia mer enn 90 dager, må du søke om visum for utvidet opphold ved den tyrkiske ambassaden.
Tyrkias ambassade i Oslo: Visumavdelingen: tlf. 22 12 87 60
E-post: embassy.oslo@mfa.gov.tr

Tyskland

Visum kreves ikke.