Fakta om TyrkiaLand og folk:

Tyrkia har hav på tre kanter. Svartehavet i nord, Middelhavet i sør og Egeerhavet i vest. I nordvest finner du Marmarahavet som ligger mellom Dardanellesstredet og Bosporus. Tyrkias kystlinje er på hele 8333 km. Landet har 80 administrative provinser og syv geografiske regioner. De fire første av de syv regionene har fått navn etter havene som ligger utenfor dem. Svartehavs regionen, Marmara regionen, Egeer regionen og Middelhavs regionen. De siste tre har fått navn etter sin plassering i Anatolia: Sentral Anatolia regionen, Øst Anatolia regionen og Sørøst Anatolia regionen. Tyrkia er hjem til ca 68 millioner innbyggere derav 4 millioner bor i hovedstaden Ankara.
Vær oppmerksom på at pruting er vanlig på markeder og basarer. Også andre varer (foruten daglige forbruksvarer) prutes det på. Vi anbefaler at du betaler ca 2/3 av først angitte pris.

Styreform:

Tyrkia ble selvstendig i 1923. Det er en demokratisk republikk. Tyrkia har en tredeling av makta, mellom en lovgivende nasjonalforsamling, en dømmende makt og en utøvende makt ved regjering og president.

Språk:

Offisielt språk er tyrkisk. Engelsk og tysk brukes mye i turistområder.

Klima:

Marmara, Egeer, og Middelhavskysten: Typisk middelhavsklima, varm sommer og mild vinter. Lette sommerklær og jakker for kveldene anbefales.

Month November December January February March April
Temp °C / average 18 15 15 16 18 21
Humidity in % 77 78 79 77 74 72
Vanntemperatur 18 16 15 16 17 18

Valuta / Banker / Kredittkort:

1000 Nye tyrkiske lira (TRY) – 4033 NOK – 501 Euro (ca.) 1000 NOK = 248 Nye tyrkiske lira (TRY) – 125 Euro (ca.) Det er lett å veksle penger i vekslekontorer og på mange postkontorer, butikker og hoteller. I banker kan det være vanskeligere. Selv reisesjekker kan vise seg problematisk i banker (her er postkontorer i turistområder bedre). På steder der de veksler gratis får du vanligvis en dårligere kurs. Selv om Tyrkia ikke har et svart marked blir utenlandsk valuta mer og mer akseptert i butikker, hoteller og restauranter i turistområdene. Om du blir stående på bar bakke kan de fleste banker overføre penger internasjonalt.

Innreise vilkår for Norske statsborgere: 

Norske statsborgere må ha visum ved opphold i Tyrkia. Visum må kjøpes via www.evisa.gov.tr før avreise og koster 20 USD pr. person. Du betaler online med kort og får visumet med en gang. Det MÅ skrives ut og tas med når du skal reise.

 

Fra og med den 10.04.2014 kan visum ikke lengre kjøpes på flyplassen ved ankomst til Tyrkia. Visumet er gyldig for opphold inntil 90 dager. Ut- og innreise må være innenfor visumets gyldighetsperiode. Reisende med norsk pass får et såkalt "multiple entry" visum for 3 måneder (90 dager) i løpet av en periode på 6 måneder. Disse 90 dagene kan benyttes til ulike tider, dvs at man kan forlate og ankomme Tyrkia flere ganger så lenge de 90 dagene ikke overskrides. Nytt visum for 3 måneder (90 dager) kan først fås når visumet er gått ut 6 måneder etter første innreisedato.

 

Passet må være skadefritt og gyldig i minst 6 måneder etter hjemkomst. Også spedbarn (barn under 2 år) må ha eget pass med foto.

 

Reisende som ønsker å oppholde seg i Tyrkia lenger enn 90 dager, må ved bestilling av reisen søke om visum for utvidet opphold ved Den Tyrkiske Ambassade, Halvdan Svartes gate 5, 0244 Oslo, tlf. 22128750.

 

Reisende med andre pass enn ordinære norske pass må selv undersøke om de trenger visum for innreise. Reisende som ikke er norske statsborgere, som har norsk fremmedpass samt norske statsborgere som er født under en annen nasjonalitet, må selv undersøke om de behøver visum og sørge for å ha gyldig innreisetillatelse til ferielandet. Det søkes gjennom vedkommende lands ambassade/konsulat. Opplysninger om visum og utenlandske ambassader/konsulater i Norge fås ved henvendelse til Utenriksdepartementet.

Medisinske råd: 

Ingen vaksiner. Beskyttelse mot syfilis og polio er anbefalt. Personer som er ømfintlig for sol må være forsiktige, vi anbefaler lange ermer og en høy solfaktor. Solen i Tyrkia er sterkere enn i Norge. Ikke drikk vann fra kranen! Unngå isbiter. En grei regel er at du ikke spiser noe som ikke kan kokes eller skrelles. Medisinsk behandling i Tyrkia er tilgjengelig både på private og offentlige sykehus. Standarden på de private sykehusene er meget bra, bedre enn de offentlige. Vi anbefaler at reisende tar alle forbehold med reiseforsikringer og at medisinske problemstillinger er nøye gjennomtenk både for deg selv og den/de du reiser sammen med. Medisinsk behandling på private sykehus må betales på stedet, så må man sende krav til sitt forsikringsselskap i etterkant. Vi anbefaler på det sterkeste at du har en helseforsikring som dekker kostnader på utenlandske sykehus. Få mer informasjon fra ditt forsikringsselskap.

Elektrisitet:

Den elektriske forsyningen er 220 volts +/- 10 %, 50 hertz.

Lokal tid:

Lokal tider er det samme som GMT + 2 timer. Samme tidssone over hele landet.

Telefon: 

Den internasjonale ringekoden til Tyrkia er 0090, hvis du ringer fra utlandet og inn tar man bort den første nullen i regionsnummeret. Hvis du ringer fra Tyrkia til Norge er det 0047 først etterfulgt av nummeret du skal ringe til.