Fakta om Kroatia 

Verdt å vite om Kroatia

Viktige opplysninger og fakta om Kroatia

 
 

Beliggenhet

Kroatia strekker seg fra den østlige kanten av Alpene i nordvest og Den pannoniske slette i øst over Dinara-fjellet i den midtre delen til Adriaterhavskysten i sør.
 
 

Areal

Fastlandsarealet er 56 542 km², territorialfarvannet utgjør 31 067 km².
Det betyr at Kroatia hører med blant de mellomstore landene i Europa, som Danmark, Irland og Sveits.
 
 

Innbyggertall

ca. 4,5 millioner
Antall eksilkroater er anslått til over 3 millioner.
 
 

Hovedstad

Zagreb (770 058 innbyggere, landets økonomiske, trafikale, kulturelle og vitenskapelige sentrum)
 
 

Kystlinje

5835 km – hvorav 4057 km er kyst langs øyer, holmer og skjær
Antall øyer, holmer og skjær: 1185
De største øyene i Kroatia er Krk og Cres. Ca. 67 øyer er bebodd.
 
 

Klimaet

I nord er været preget av et kontinentalt klima, i den midtre delen av landet er det fjellklima og langs kysten middelhavsklima. Kroatia kan med god grunn anbefales som helårsdestinasjon. Om sommeren er landet et badeparadis med fantastiske strender langs Adriaterhavskysten og de mange øyene der. Om våren og høsten kan Adriaterhavskysten trygt betegnes som en «sommerdestinasjon» for oss skandinaver. Og vinteren ved Middelhavet er ikke ulik våren i Skandinavia.
 
 

Nasjonal struktur

Kroatene utgjør størstedelen av landets befolkning. Blant de nasjonale minoritetene finner vi serbere, ungarere, tsjekkere, slovaker og italienere.
 
 

Offisielt språk og alfabet

Kroatisk, det latinske alfabetet
 
 

Religion

Størstedelen av befolkningen i Kroatia er romersk-katolsk.
 
 

Valuta

Kuna (1 kuna = 100 lipa). Myntene som er i bruk, er 1, 2, 5, 10, 20 og 50 lipa samt 1, 2, 5 og 25 kuna. Sedlene er på 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 og 1000 kuna. Utenlandsk valuta veksles i banker, på vekslingskontorer og postkontorer og hos de fleste reisebyråer og hoteller.
Bankene i Kroatia har åpent fra kl. 7 til kl. 19 på hverdager og til kl. 13 på lørdager. Noen banker i større byer er også søndagsåpne.
 
 

Kredittkort

Du kan betale med kredittkort (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa) på de fleste hoteller og restauranter og i de fleste butikker.
 
 

Shopping

Pruting er vanlig praksis her i landet. Men dersom du ikke er interessert i å kjøpe noe, vil selgeren akseptere et klart nei. Det er ikke vanlig å prute i de store varehusene eller på supermarkedet. Dette gjelder også på markedene hvor bøndene fra regionen selger grønnsakene sine.
 
 

Tipps

I Kroatia er det vanlig å gi drikkepenger. Disse er, på samme måte som i Amerika, en del av inntekten i serviceyrkene. I tillegg symboliserer de en anerkjennelse for levert ytelse. Til værelsespiken er det vanlig å gi ca. 10 – 20 NOK per natt. På restaurant og i taxi er 10% av regningsbeløpet vanlig. Man gir ikke drikkepenger i butikkene. På gruppereiser anbefales ca. 20 NOK per dag til reiselederen og ca. 10 – 20 NOK per dag til bussjåføren. Men det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å gi i driks.
 
 

Strømforsyning

220 V, 50 Hz
 
 

Vannkvalitet

Vannet fra springen er underlagt strenge kontroller og kan drikkes. Vi anbefaler likevel å velge flaskevann.
 
 

Landskode

+385
 
 

Reisedokumenter for innreise til Kroatia

Se under «Pass og visum» på nettsidene våre.
 
 

Toll

Du må ikke betale toll på personlige eiendeler som du tar med deg inn i Kroatia. Fremmed valuta kan du ta med tollfritt inn og ut. Av landets egen valuta kan du ha med deg inntil 2000 kuna (HRK). Teknisk utstyr må fortolles på grensen. Skal du ha med kjæledyr inn i Kroatia, må dyret ha veterinærattest i tråd med internasjonale regler.
 
 

Medisinsk behandling

Medisinsk hjelp tilbys på sykehusene, som har døgnåpen legevakt.
 
 

Fri- og helligdager

1. januar (nyttårsdag), 6. januar (helligtrekongersdag), 1. og 2. påskedag, 1. mai (arbeidernes dag), Kristi legemsfest, 22. juni (antifascistisk motstandsdag), 25. juni (nasjonaldag), 5. august (nasjonaldag), 15. august (Jomfru Marias himmelfart), 8. oktober (uavhengighetsdag), 1. november (allehelgensdag), 25. og 26. desember (1. og 2. juledag).
 
 

Åpningstider

Butikkene er som regel åpne uten opphold fra kl. 8 til kl. 20. Lørdager holder de åpent fra kl. 8 til kl. 14 eller 15. Et mindre antall forretninger har åpent fra kl. 8 til kl. 12 og fra kl. 16 til kl. 20. Mange butikker er åpne helt til kl. 22 og har dessuten søndagsåpent, særlig om sommeren. I større byer finnes det også døgnåpne butikker. Bedrifter og offentlige tjenester har stort sett åpent mandag–fredag kl. 8.30–16:30.
 
 

Post og telekommunikasjon

Postkontorene er åpne fra kl. 7 til kl. 19 (til kl. 13 på lørdager). Noen postkontorer i større byer og turistsentre har åpent til kl. 22 om sommeren. Frimerker selges på postkontorer og i aviskiosker. I telefonkiosker brukes bare telefonkort. Disse selges på postkontorer, i aviskiosker, på hoteller o.l.
 
 

Merk!

På noen av Kroatia-rundreisene våre er vi også innom nabolandene Bosnia-Hercegovina og Montenegro. Under «Pass og visum» på nettsidene våre kan du sjekke hvilke regler som gjelder for disse landene.